#NYFW2015: Op, rond en achter de catwalk

dinsdag 15 september 2015

Tijdens de laatste dagen van de zomer voelt New York ‘hotter than hot’. Designers, modellen, makeup artists, bloggers en beroemdheden verzamelen zich voor over-the-top runwayshows, exclusieve feestjes en - natuurlijk - voor de looks van het komende seizoen. 

Wat vandaag in New York gebeurt, gebeurt morgen in de rest van de wereld. Zéker als we het over mode hebben. De straten van Meatpacking District en SoHo lijken deze dagen op catwalks. Het is zien en gezien worden. Stijlvol, hip, opvallend en soms zelfs ronduit maf. Geen outfit is gelijk en iedereen lijkt te dragen waar hij of zij zin in heeft. Het kan en het mag, want het is Fashion Week. En de designers, die zijn al net zo eigenzinnig…

Warme zomer, warme kleuren

De show van Cadet bijvoorbeeld, waar ik - geluksvogel - backstage mocht rondfladderen. En wat je je er bij voorstelt klopt: superdunne modellen, hippe visagisten en opgewonden dressers buitelen over elkaar heen. Met één doel: een spetterende show neerzetten. Cadet zoekt het voor de spring/summer collectie van 2016 in aardse kleuren en warme tinten. Groen, camel, zand, kiezel, veel wit en zwart. Opvallend is ook dat er weinig skin wordt getoond. Hooggesloten kraagjes, lange rokken, jumpsuits en broekpakken. Heel gekleed.

Luchtig, licht en zomers

Adam Selman (ja, die van Rihanna) maakt duidelijk andere keuzes. Zijn door sterren en grote namen bezochte show was luchtig, licht en lekker frivool. Heel zomers. Niets om het lijf is zéker niet de juiste uitdrukking, maar hier was juist veel huid zichtbaar. Wat natuurlijk best mag bij een spring/summer collectie. Veel kleur en veel wit, heel veel wit. Ook tule, kant en fijne borduursels. Selman loves Summer, dat is zeker.

Zwart is het nieuwe zwart

Nicola Formichetti, ‘hofleverancier’ van Lady Gaga, gaat een stapje verder. Zoals we van hem gewend zijn. Zijn Nicopanda show is anders dan anders. De rollen zijn hier omgedraaid. Modellen staan en zitten stil in de sjieke, barokke ruimte, de gasten lopen er langs. Bijzonder. Net als zijn kleding. Een mix van punk, ruffles, future, streetstyle en high fashion. Ook hier zag je verschillende roklengtes en bloot naast hooggesloten. Wat weer opvalt is het vele zwart en wit.

Anything goes in fashion

Samenvattend? Ik zou je graag vertellen dat er één look is die je beslist moet hebben, maar komend voorjaar lijkt vrijwel alles te kunnen en te mogen. Voor wat betreft kleur zijn de regels wat strenger: natuurlijke en aardse tinten zijn musthaves. Zorg ook dat je wit en zwart in je kast hebt liggen, want die zijn écht verplicht voor het voorjaar van 2016!

NYFW2015 gaat nog een paar daagjes door, maar voor mij zit ’t er op. Terwijl ik dit schrijf zit ik alweer op JFK Airport. Wachtend op m’n vlucht naar huis. En terugkijkend op een onvergetelijke week. Ik snuffel zelf nog even door de webshop van Kledingvinder.nl om te kijken of ik nu al nieuwe items kan scoren voor het najaar, geiïnspireerd door de fashion week. Hopelijk tot heel snel, New York. See you next year, Fashion Week!